Як обрати франшизу: покроковий гід для успішного старту бізнесу

Юлія Романюк — СЕО компанії Woman Franch, яка є лідеркою у сфері франшиз для жінок в Україні та Європі. Під її керівництвом наймасштабніша франшиза компанії увійшла до списку перспективних компаній Next250 видання Forbes Ukraine. В арсеналі Юлії більше 100 франшиз, які вона запустила та продала.  

Що таке франшайзинг і що він нам дає?

Франчайзинг поєднує в собі незалежність підприємництва з перевагами підтримки великої компанії. Франчайзер (власник бренду) надає франчайзі (особі, що купує франшизу) всебічну підтримку, яка включає навчання, маркетингову стратегію, постачання товарів або послуг, а також постійний консалтинг. Це дозволяє франчайзі уникнути багатьох помилок, характерних для нових бізнесів і швидше досягти успіху.

Франшиза — це готова бізнес-модель, що включає бренд, напрацьовані процедури та супровід. Але основне і ключове — це ефективна та гнучка бізнес-модель, яка вже протестована на інших локаціях і може бути адаптована під потреби покупця: сума інвестицій, ринок, локація та кількість конкурентів. Вам надається бізнес-план, супровід персонального менеджера від етапу пошуку приміщення до набору клієнтів.

Предметом франшизи є будь-які послуги, які надаються під певним брендом. Це те, що пропонує франшиза для кінцевого клієнта в напрямку B2C (Business-to-consumer — бізнес для споживача). 

Як правильно обрати франшизу?

Визначте нішу

Перш ніж розпочати пошук франшизи, визначте сферу, у якій хочете працювати. Вивчіть ринок та топові франшизи у вашій обраній галузі. Це може бути освіта, гастрономія, beauty-сфера тощо. Наприклад, якщо це освітній процес, аналізуєте всі топові франшизи освітніх проєктів, які є на ринку франчайзингу. Якщо це кав'ярня, чітко промоніторте ринок кав'ярень в Україні.

Оцініть інвестиції

Розрахуйте суму, яку готові вкласти у розвиток франшизи, включно з відкриттям точки на обраній локації. Франшизи бувають різних цінових категорій — від бюджетних до преміум (високого) сегменту. Зазвичай високий сегмент – це ті франшизи, які зосереджені в гастрономії та потребують великих інвестицій, паушального внеску та терміну окупності проєкту.  

Проаналізуйте варіанти франшиз

Проаналізуйте каталог франшиз, відштовхуючись від цінової політики. Складіть список з п’яти потенційних франшиз у вашій ніші. Після цього відправте запити на отримання консультацій. 

Вивчіть деталі

Спілкуючись з менеджерами франшиз, звертайте увагу на умови: паушальний внесок, роялті, терміни окупності, додаткові умови розтермінування та інші важливі аспекти. 

Прорахуйте бюджет 

Прозора франшиза має надавати детальний бюджет на відкриття і план доходів на перший рік, враховуючи сезонність, моменти пікової та зниженої дохідності. Після аналізу бюджету варто знову оцінити ринок франшиз.

Відвідайте локації

Обов’язково відвідайте працюючі точки франшизи як таємний покупець. Це допоможе оцінити якість послуг та зрозуміти, чи підходить цей бізнес вам. І тільки після моніторингу переходити на етап підписання договору.

Ознайомтеся з договором

Перед підписанням договору уважно його вивчіть. Звертайте увагу на умови розірвання, форс-мажорні обставини та інші важливі пункти. 

Після підписання договору, ви починаєте працювати як франчайзі — представник бренду на певній території.

Що входить до франчайзингового пакету?

Під час купівлі франшизи, вам пропонують франчайзинговий пакет, який зазвичай включає:

  • Брендбук та фірмовий стиль
  • Рекомендації по локації
  • Візуалізація інтер’єру та список обладнання
  • Повний супровід під час запуску та підготовка персоналу
  • Маркетинговий супровід
  • Інструкції на всі процеси 
  • Супровід на всіх етапах роботи.

Не всі франшизи на ринку України включають ці пункти, тому важливо уважно вивчити договір і зрозуміти, які можливості ви маєте як франчайзі.  Десь є супровід під час запуску, але немає супроводу на всіх етапах діяльності. Десь немає підготовки персоналу, а є тільки набір. Десь немає маркетингового супроводу, але є встановлені конкретні рамки, в яких ви маєте рухатися. 

Ключові умови партнерства

Комунікуючи з франчайзинговим офісом, ви повинні дотримуватися договірних зобов'язань, які залежать від гнучкості франшизи до впровадження нововведень.

Зазвичай умови партнерства включають:

  • Обовʼязкове використання назви франшизи.
  • Приміщення: власне або орендоване. Ви повинні враховувати ризики, пов'язані з орендою (розірвання договору зі сторони орендодавця, підвищення ціни або інші форс-мажорні обставини). 
  • Інвестиції на відкриття (ремонт, обладнання тощо): оцініть комерційний потенціал нерухомості у вашому місті. Коли франчайзинговий офіс рахує певний бюджет і бізнес-вклад, здебільшого вони орієнтуються на приміщення, які вже мають ремонт. 
  • Паушальний внесок. Паушальний внесок — вартість франшизи, яку оплачує франчайзі (людина, яка купує франшизу) франчайзинговому офісу. Звертайте увагу на франшизи з лояльними умовами плати, а саме можливістю розтермінування паушального внеску.
  • Щомісячне роялті — сума, яку франчайзі, оплачує франчайзинговому офісу за користування брендом, підтримку та консалтинг, що надає головний офіс. Це може бути відсоток від валового доходу або фіксовані платежі.
  • Окупність проєкту до 1,5 років. Оцініть чистий та орієнтовний прибуток щомісяця та період окупності, щоб зрозуміти, коли повернуться інвестиції. Окупність франшизи в малому та середньому бізнесі зазвичай складає до півтора року, але це залежить від типу бізнесу. Окупність у великого бізнесу, наприклад гастрономія, може бути довшою. 
  • Чистий прибуток за місяць в залежності від франшизи та якості роботи франчайзі. Чистий прибуток безпосередньо пов’язаний з кількістю клієнтів і якістю роботи франчайзі. Тому важливо ретельно планувати бізнес-стратегію та враховувати всі можливі ризики.

Франчайзинг в Україні стає дедалі популярнішим. Відмінний спосіб реалізувати свої підприємницькі амбіції, отримуючи підтримку від перевірених брендів. Цей варіант підходить тим, хто хоче зменшити ризики запуску бізнесу, скориставшись перевагами готової бізнес-моделі.

Авторка: Ріта Смаглюк

A A A Звичайна версія сайту