• ←  Головна
  • Новини
  • Як впевнено розмовляти перед камерою: ефективні поради від тренера Івана Трофимчука для успішних публічних виступів

Як впевнено розмовляти перед камерою: ефективні поради від тренера Івана Трофимчука для успішних публічних виступів

Корисними порадами та інсайтами, які допомагають розвивати навички ефективного спілкування та виступів перед аудиторією поділився Іван Трофимчук, відомий івент-ведучий, телеведучий, автор подкастів, тренер з публічних виступів та майбутній коуч ICF (Міжнародна федерація коучингу).

ЯК ВПЕВНЕНО РОЗМОВЛЯТИ НА КАМЕРУ?

«Що ви відчуваєте, коли дивитеся на камеру?», — одна з найпоширеніших емоцій — це страх, зазначає Іван Трофимчук. 

«Що про мене подумають, як я виглядаю, чи я експерт в цьому, чи мій виступ буде цікавий та корисний для аудиторії, чи не буде нудно, чи можливо, навпаки, я дратуватиму глядачів», — ці та інші психологічні переконання стають перешкодою на шляху до успішного виступу. Вміння розмовляти перед камерою вимагає трохи практики і впевненості, але це абсолютно можливо. 

Важливо зрозуміти, що багато людей відчувають те саме, тому що це досить природна реакція. 

Ось деякі поради від спікера, які допоможуть вам стати більш впевненішими перед камерою:

  • Поговоріть з собою. Запишіть, що ви насправді боїтеся та свої досягнення, які стануть точками опори і додадуть впевненості.
  • Створюйте оточення, де вас будуть підтримувати. Ви не можете подобатися всім, до вас будуть притягуватися тільки ті люди, яким ви подобаєтеся. 
  • Системність. Звертайте увагу на те, що подобається. Основна задача — кількість і регулярність. Все приходить з практикою —  ви поступово напрацюєте для себе можливість постійно робити контент, який призведе до результату. 

Наприклад, для цього рекомендовано зробити 100 Stories і проаналізувати їх, що сподобалося і що не сподобалося. Іван Трофимчук поділився власним методом такого аналізу. По-перше, необхідно переглянути відео без звуку, звернути увагу на мову тіла, міміку та жести. По-друге, переглянути відео вже зі звуком, при цьому звернути увагу на темпоритм, голос та емоції, які хочете передати. Такий аналіз допоможе уникнути помилок у наступних відео та засвоїти ефективну звичку. 

  • Про що говорити? Говори про те, що бачиш, практикувати свою експертність, звикати до себе. 
  • Читайте в голос. Записуйте свій голос, проаналізуйте його та працюйте над вдосконаленням. Розширюйте свій словниковий запас та вдосконалюйте дикцію. Звикаєте до голосу та слідкуйте за диханням.
  • Дихайте правильно. Налаштуйте свій мовленнєвий апарат для впевненості, чіткості та яскравості вашого голосу. Використовуйте дихальні практики для покращення звуку вашого голосу та впевненості у виступах. Застосовуйте дихальну вправу — дихання діаграмою (F16) та вправу «священник» для підвищення обсягу повітря в легенях. Наприклад, можна встановити застосунок «Дихай» для користувачів iPhone.

Як ефективно та правильно працювати в кадрі? 

Вміння передавати емоції через камеру стає не лише важливою навичкою, але й мистецтвом. 

Один із ключових аспектів успішної комунікації через камеру — синхронізація між нашим станом та емоціями, які ми хочемо передати. Зміна голосу, міміки, жестів — все це має вплив на сприйняття слухачів. 

Для досягнення цієї синхронізації існує карта емоцій — інструмент, що допомагає зорієнтуватися у своїх почуттях та виразити їх належним чином. 

Наше обличчя в кадрі відіграє значущу роль у передачі цих емоцій, тому важливо навчитися правильно користуватися ним.

Різноманітні вправи, спрямовані на усвідомлення власних емоцій та їх вираження, можуть допомогти у цьому. Спостереження за власним обличчям у дзеркалі допомагає краще зрозуміти, як ми виглядаємо та які емоції ми виражаємо.

Коли ми звертаємося до камери, важливо не забувати, що це не лише засіб комунікації, але й спосіб виразити себе. Погляд у камеру, а не на себе, допомагає зосередитися на аудиторії та передати наші емоції їм, забезпечуючи ефективну комунікацію.

«Будьте собою в кадрі. Не треба нікого грати», — наголошує Іван Трофимчук.

Для кращого розуміння себе та своїх емоцій спікер рекомендує пройти тест швейцарського психолога Карла Юнга та визначити свій архетип. За теорією психолога існує 12 архетипів людини, які можуть змінюватися, що залежить від вашого внутрішнього стану.

Спікер пропонує кілька ключових етапів, які допоможуть у вдосконаленні роботи перед камерою:

  • Робоча зона. Розуміння вашої робочої зони є важливим елементом. Візьміть телефон, відкрийте фронтальну камеру та почніть знімати відео. Ретельно дослідіть, яка сторона виглядає краще, яка демонструє ваші сильні сторони. Ваш погляд у кадрі має велике значення, тому слідкуйте за його позицією.
  • Спілкування з камерою. Звертайтеся до аудиторії, якій ви хочете передати інформацію. Підтримуйте зоровий контакт, щоб утримати їх увагу та максимально вплинути. Говоріть з усмішкою, використовуйте природні жести, підбирайте комфортний темп мовлення та виділяйте важливі моменти. Вкладайте всю свою енергію у виступ.
  • Об'єктивна оцінка. Запишіть відео та поділіться ним зі своїми друзями або колегами. Отримайте зворотний зв'язок та об'єктивну оцінку, що допоможе вам виявити слабкі місця та покращити виступ.
  • Імпровізація. Якщо щось не йде за планом, не бійтеся імпровізувати. Здатність адаптуватися до ситуації дозволить вам зберегти контроль та продовжити впевнено виступати.

Ці етапи допоможуть вам стати більш впевненим та ефективним в роботі перед камерою, надаючи вам інструменти для успішного виступу.

Слідкуйте за подіями центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Луцьку у наших соцмережах Facebook та Instagram.

Авторка: Ріта Смаглюк.

A A A Звичайна версія сайту