• ←  Головна
  • Новини
  • Копіюйте, аналізуйте і говоріть з людьми: Маша Шанго розповіла, як сформувати власний стиль

Копіюйте, аналізуйте і говоріть з людьми: Маша Шанго розповіла, як сформувати власний стиль

Не бійтеся повторювати інших, розвивайте «надивленість» і давайте собі час на відпочинок — головні поради стріт-артистки, ілюстраторки Маші Шанго для тих, хто хоче розвинути власний стиль. Вона приїхала до Луцька створити нову експозицію у галереї просто неба 4/8. 

А для всіх охочих надихнутися й знайти власний стиль у мистецтві провела лекцію у Центрі підтримки підприємців Дія.Бізнес у Луцьку. І, очікувано, зібрала повен зал слухачів. 

Найцікавіше з її виступу ми зібрали у цій публікації. 

Не шукайте власний стиль

Все, що можна було вигадати, вже вигадали. Ми беремо досвід, здобутий людством за попередні тисячоліття, аналізуємо, трансформуємо, пропускаємо через себе. 

«Коли я була малою, мені цього ніхто не пояснив. І я, на жаль, витратила багато часу на пошук чогось особливого замість того, аби просто насолоджуватися процесом малювання. Не робіть, як я. Інакше вам, як і мені, буде боляче усвідомлювати, скільки згаяно часу». 

Копіюйте

Копіюйте, але не крадіть. Бути митцем — це не просто писати картини. Ви не можете просто зробити ідентичне зображення. Ви аналізуєте: чому автор зробив так, чому обрав цей колір, для чого додав об’єм. Думаєте про це та одразу вигадуєте, як ви можете застосовувати такі прийоми. 

Чому копіювання — це хороший метод навчання?

«Уявімо, ви знайшли митця. Побачили в нього якусь фішку. Нехай це буде особлива тінь. Взяли її собі. Пішли на виставку іншого автора, у його роботах специфічна риса — класний контур. Взяли і його собі. В інстаграмі побачили третього ілюстратора. В нього ще якийсь прийом побачили і перейняли. В результаті накладання цих різних фішок у вас народиться особливий, ні на що не схожий стиль. Всі ці фішки накладаються одна на одну, доповнюються і трансформуються. А потім вже ви стаєте тим митцем, дивлячись на якого інші скажуть: “О, класна фішка. Візьму собі”. Отак це працює». 

Проклята папка «збережене» 

«У кожного художника є та проклята папка “збережене”, в яку ми все життя складаємо референси. Суттєва різниця між просто зберігати і розвивати “надивленість” полягає саме в аналітичному методі, про який я розповіла раніше. Дивимося на картину і аналізуємо: чому така форма, чому такі палітри. Можете взяти піпетку й спробувати зробити мазок, подивитися, що буде».

Як розвивати «надивленість»?

Розбирайте на складові кожен об’єкт, який ви бачите.

«Зараз я сиджу перед вами. Спочатку ви побачите перед собою жінку, яка щось розповідає і трохи жартує. Але якщо ви почнете аналізувати, то побачите, як світло відблискує на моєму обличчі, як на шкіру рефлексує блакитний екран. Розвивайте своє аналітичне мислення. Практикуйте це в будь-якому місці. Іноді ви можете глянути на стілець зі спинкою й побачити в ньому новий класний шрифт».

Пробуйте різне

Не закривайте себе в рамках одного напряму. 

«Пробуйте скульптуру, художнє мистецтво, творіть із підручних матеріалів. В мене є знайомі, котрі створюють скульптури з яблук, логотипи із гілок. Експериментуйте. Дивіться на речі з різних сторін. Я малюю з 6 років. Спочатку була гуаш. Потім я пробувала Photoshop. У 22 я створювала графіті, потім був стріт-арт. Завдяки накопиченню цього досвіду сформувалося те, що я зараз роблю. На даному етапі це мікс дизайну, ілюстрацій, стріт арту і дизайну одягу.  Це дозволяє розширювати інструменти для самовираження. А ще це гарний спосіб позбутися нудьги. У будь-якому медіумі (будь-який виражальний засіб, який доносить думку митця, — ред.)  ви досягнете стелі й будете битися об неї головою. Щоб вам не було нудно й ви не втратити цікавість — ідіть туди, де некомфортно»  

Спілкуйтеся

Рано чи пізно, усі митці стикаються із соціофобією. Прислухатися до себе — важливо. Але спілкуватися з іншими — теж. 

«Ви ніколи не знаєте, яка людина прийде і скаже вам три слова, які зрушать ту саму картину, яка стоїть у вас незавершена роками. Це можуть бути митці, ілюстратори, живописці, письменники, режисери, сценаристи — будь-хто. Тож будьте відкритими до людей».

Знайдіть свій темп і не забувайте про відпочинок 

У кожної людини різна продуктивність і різний ритм роботи. 

«Один ескіз за тиждень — це ок. 50 ескізів за тиждень — теж ок. Є багато зовнішніх чинників, які впливають на ваш стан». 

Не бійтеся нерозуміння

Іноді митці зіштовхуються зі страхом нерозуміння суспільством. Передусім, пам’ятайте, що людей на планеті дуже багато —  ви не зможете догодити всім. Навіть дві людини, купивши вашу картину, побачать різне. 

«Тут порада може бути єдина: малюйте для себе, думайте про те, що саме ви хочете цим твором сказати? Це буде щиро. І це буде класно. Не забувайте, що ви унікальні самі по собі. Малюнок —  це ваш спосіб дослідження себе, а не інструмент для задоволення потреб інших».

Помилок не існує

Це жахливий стан, котрий сковує. Ви боїтеся навіть взятися за полотно. Втім, не забувайте, що ви — винахідники. 

«Ви досліджуєте себе. Те, як ви творите, це ваш унікальний спосіб. Тож термін «помилка» тут взагалі недоречний. Це просто крок. Крок, який може привести вас до якогось класного рішення. Не кожен ваш малюнок має бути шедевром. Дозвольте собі це». 

Не консервуйтеся

Якщо ви вже маєте власний впізнаваний стиль, не зупиняйтеся. Не бійтеся втратити аудиторію, тримаючись за старе. 

«Згадайте себе в дитинстві. Ви ж, коли були малюком, спочатку вчилися повзати. Потім ходити. Потім — бігати. Потім — говорити. Розвиток і зміни в житті — це абсолютно ок. Ваш стиль весь час трансформується. Консервація = стагнація. Якщо ви не будете рухатися, вам стане нудно». 

Як зрозуміти, що ви стали класним митцем? Де фініш?

Фінішу немає. Ви будете вчитися й трансформувати власний стиль все життя. Отака думка, з якою треба змиритися.

«Немає такої точки, досягнувши якої станете класним митцем. Є момент. коли ви усвідомлюєте, що ви починаєте звучати характерно. Але, будь ласка, не зупиняйтеся на цьому. Розвиток митця триває все життя. Триває доти, доки ми приймаємо інформацію. Процес навчання безперервний і безкінечний». 

A A A Звичайна версія сайту