• ←  Головна
  • Новини
  • Як бізнес Луцька допомагає Силам безпеки та оборони України: кейс БФ «Ангар.Україна»

Як бізнес Луцька допомагає Силам безпеки та оборони України: кейс БФ «Ангар.Україна»

Український борщ, піца, кава, кабаноси та одяг — усе це допомагає благодійному фонду «Ангар.Україна» збирати донати, щоб потім купити дрони, РЕБи чи тактичну медицину для Сил оборони України. Про ці та інші кейси співпраці волонтерів з місцевим бізнесом розповіла директорка фонду Ольга Валянік під час лекції «Волонтерство та бізнес сьогодні: досвід співпраці «БФ Ангар.Україна» у центрі підтримки підприємців Дія.Бізнес у Луцьку. 

Завдяки зусиллям Ольги та команди фонду з 24 лютого 2022 року зібрано понад 105 мільйонів гривень, що дозволило суттєво підтримати обороноздатність країни.

Благодійний фонд «Ангар.Україна» створений на базі волонтерського штабу «Ангар», який у Луцьку 24 лютого 2022 року заснували понад 40 представників творчих і креативних індустрій та професій з метою надання допомоги Силам оборони України. 

Фонд орієнтується на низку стратегічних напрямків, таких як забезпечення дронами, тепловізорами, засобами РЕБ, тактичною медициною, дороговартісною технікою (планшети, ноутбуки, зарядні станції, старлінки, спеціальні системи наведення та перехоплення тощо) та автомобілями Сил Оборони України.

За словами Ольги Валянік, одним з найважливіших напрямків роботи фонду з першого дня заснування є системна співпраця та налагодження партнерства з соціально-відповідальним бізнесом. Саме це дозволяє фонду щомісяця акумулювати більш-менш стабільну суму донатів у межах 2–3 мільйонів гривень.

Як фонд співпрацює з бізнесом: алгоритм дій 

Взаємодія бізнесу та БФ «Ангар.Україна» відбувається за таким механізмом:

  • бізнес обирає формат співпраці: збір, на який планує задонатити, запит, який спробує закрити чи надає товари та послуги, які можуть допомогти військовим чи підсилити роботу волонтерів;
  • визначає періодичність (одноразово, раз на місяць, раз на квартал, тощо);
  • укладає договір про співпрацю;
  • фонд та бізнес пропрацьовують спільну комунікаційну кампанію;
  • дві організації узгоджують форму звітування;
  • спільно відслідковують ефективність взаємодії та наданої допомоги, масштабують успішний досвід, щоб ще більше підсилювати Сили безпеки та оборони України. 

Зазвичай бізнес обирає кілька способів як співпрацювати з фондом та підтримувати військо, зокрема у таких форматах як пожертвування (донати), соціальне спонсорство, безоплатна «оренда» робочого часу співробітників або надання безкоштовних фахових консультацій чи технічна підтримка. 

Ольга зазначає, що є ті, хто щомісяця перераховують стабільну суму на благодійність, купують необхідне і передають на потреби військових, донатять у вигляді товарів, закривають конкретні запити від підрозділів, проводять благодійні заходи та створюють спеціальні колекції, комунікаційні та промокампанії, відраховують стабільний % від продажів товарів та послуг.

Приклади ефективних ініціатив благодійного фонду «Ангар.Україна» та бізнесу

Протягом свого існування фонд реалізував ряд ініціатив, в яких ключову роль відіграв бізнес. Найвідоміша кампанія по збору — це Ангарська гільза.

Ангарська гільза — ініціатива, що об'єднала 97 бізнесів, зібравши понад 2.5 мільйони гривень на закупівлю техніки для Сил оборони України. Вона стала об’єднавчим символом вдячності благодійникам та атрибутом для бізнесів-партнерів фонду. Завдяки ініціативі кількість внесків від підприємців збільшилась з 15 до 49%. Від завершення проєкту у вересні 2023 до грудня 2023 року бізнеси задонатили 4,9 мільйонів гривень.

Продовженням цієї ініціативи став проєкт «АНГАРІВСЬКА ГІЛЬЗА 2.0.», який стартував весною 2024 року і має на меті залучити 500 бізнесів аби закрити збір на 15 мільйонів гривень «Ми не в кіно. Ми так живемо». 

Місцеві бізнеси запустити й власні програми постійної підтримки війська у партнерстві з благодійним фондом «Ангар.Україна»: 

  • Бренд базового зручного одягу USUAL створив з фондом спеціальний благодійний дроп, провів безліч гаражних розпродажів та персональних зборів від власниці Діани Токарчук. Допомога від бренду давно вже перетнула позначку в два мільйони гривень. Наразі Діана та її колеги збирають 5 мільйонів гривень на дрони.
  • Практично кожен заклад мережі ресторанів Grand Persona має в меню спеціальні пропозиції, з продажу яких донатять певний відсоток на ЗСУ. Наприклад, піцерія «Фелічіта» у Буковелі віддає на ЗСУ 20% з кожного замовлення піци «Феліче». Ресторація «Курінь» передає на збори фонду 10% від вартості з кожного замовлення червоного борщу, звареного за чернігівським рецептом.
  • Mr.SCRUBBER — бренд доглядової косметики до Дня захисників та захисниць з 29 вересня по 1 жовтня 2023 року перерахував з кожного чеку 10% та закрив запит на тепловізор для 14-ї бригади, що на той момент перебувала на Харківщині. Перед тим Mr. SCRUBBER відраховував 50 грн з продажу певного виду товару. За ці кошти вдалося купити dji Mavic 3 Fly More Combo та батареї до нього. Крім того, бренд у перші місяці після 24 лютого 2022 року донатив від 10% до 20% від усіх продажів на ЗСУ. Подібні благодійні акції Mr. SCRUBBER проводить донині.
  • BAR 11 у свій день народження у 2022 році запустив ініціативу «Кава для захисника». Купуючи стаканчик кави собі, ти можеш купити її для військових. Системно приносять кошти на купівлю техніки та каву для військових. Ініціатива діє досі.
  • У співпраці із WOG вдалося придбати 8 пікапів для ППО та 1 пікап для «секретного підрозділу» на суму 4 900 000 гривень.
  • «Сім23» від початку співпраці у липні 2022 року до травня 2024 року підтримали військо на суму 2 874 812 гривень. Мережа є постійним системним благодійником фонду.
  • Компанія IKОS від початку співпраці задонатили 1 192 618 гривень на потреби Сил оборони України.
  • Видавництво «Бородатий Тамарин» та відомий український письменник Макс Кідрук постійно збирають кошти в рамках європейських та українських турів. Донати від письменника вимірюються мільйонами гривень.
  • Компанія «Дмитрук» щомісяця відвантажує понад десяток кілограмів поживного снеку. Усі «Кабаноси» їдуть на фронт, як обов'язковий компонент до дронів, РЕБів, авто й іншої техніки.

Працюючи у фонді щодня з 24 лютого 2022 року, волонтери розуміють, що мають мати довгострокові цілі, аби допомога військовим не припинялася. Адже в «Ангар.Україна» об’єктивно оцінюють реальність і ні в кого немає ілюзій, що ворог легко відступить. 

Враховуючи обставини сьогодення Ольга Валянік розповіла, як фонд планує й далі розвивати тему волонтерства та його взаємодії з підприємцями Волині та загалом України.

Фандрейзингові цілі фонду на найближчий рік: 

  • продовжити системну співпрацю із малим та середнім бізнесом Волинської області;
  • підсилити впізнаваність символу «Ангарська гільза», який засвідчує приналежність бізнесу до спільноти соціально відповідальних підприємців; 
  • реалізувати через соціальні мережі та медіа інформаційну кампанію, яка стимулюватиме бізнес до відкритої системної допомоги війську у кооперації з волонтерами; 
  • зробити цю допомогу частиною вираження громадянської позиції бізнесу та його комунікаційної кампанії; 
  • збільшити кількість бізнесів, які об’єднується довкола цінностей та цілей команди Ангару, аби допомогти Силам оборони;
  • розповідати більше історій про бізнеси, які допомагають війську, стимулюючи їх підтримувати волонтерський рух.

БФ «Ангар.Україна» прагне завдяки системній співпраці з місцевим бізнесом й надалі не тільки зміцнювати обороноздатність, а й сприяти формуванню громадянської позиції в підтримці українських військових, виконанню свого обов’язку із захисту державності.

Долучайтеся до актуального збору фонд, усі реквізити можна знайти за посиланнями у Instagram та Facebook.

Щоб поповнити «лави» соціально-відповідального бізнесу, напишіть в соцмережі фонду чи на електронну адресу [email protected]

Авторка: Ріта Смаглюк

A A A Звичайна версія сайту